Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Petőfi Irodalmi Múzeum hírei

2012.03.01

József Attila Emlékház

Balatonszárszó

 

Újra megnyitja kapuját 2012. február 24-én, pénteken a balatonszárszói József Attila Emlékház.  A villasoron lévő, európai uniós forrásból megújuló, egykori Horváth-panzió ad otthont az új, állandó József Attila-kiállításnak.
Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő. 1937. december 3- án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából,valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével. Az aktív befogadásra késztető, látványos belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt a példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.
 
Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játé kos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megért hetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.